آنچه كه ميخوريم چه تاثيري براخلاق دارد؟«
تأثير پرخوري بر اخلاق»
در تعبيرات اخلاقى اسلام آمده است كه «ما مَلأَ آدَمى وِعاءً شَراً مِن البَطن - انسان هيچ ظرفى را به بدى ظرف شكم پر نكرده است (بحار 36/ 330). شكم كه پر شد راه فهم مسدود مىشود، انسان پرخور هرگز چيزفهم نيست و هرگز به اسرار و باطن عالم پى نخواهد برد.
شكمبارگى، بىارادگى و خمودى مىآورد و رعايت اعتدال در خوردن، سلامتى، طول عمر و نورانيت دل مىبخشد. خوردن بيش از حدّ، هم روح را سرگرم مىكند تا غذاى زايد، هضم شود و هم بدن را به سوخت و ساز بيشترى وادار مىسازد و سرانجام انسان را زودتر از موعد از پا در مىآورد، نوعاً انسانهاى پرخور، عمر طولانى ندارند.
زيادهروى در خوردن، بر كسالت و خواب مىافزايد. وقتى اصحاب رسول خدا (ص) حضور آن حضرت شرفياب مىشدند، حضرت از آنان مىپرسيد: «هَل مِن مُبشّرات - شب گذشته چه خوابى ديديد كه موجب بشارت باشد؟. كافى 8/ 90.» انسان مىخوابد كه چيز بفهمد نه آنكه زياد بخورد تا بيشتر بخوابد.
شخصى در محضر رسول خدا (ص) آروغ زد، حضرت فرمود: كمتر بخور شايسته نيست انسان آنقدر بخورد كه وقتى در جمع ديگران نشسته آروغ بزند «أَقصِر مِن جِشائك فَإِنّ أَطول الناس جُوعاً يَوم القيامة أكثرهم شَبعاً فى الدنيا - گرسنهترين افراد در قيامت كسانى هستند كه در دنيا سيرترين افراد بودند (وسائل الشيعه 61/ 410).
در حالات امير مؤمنان (ع) نقل شده كه حضرت روزى به باغبانش فرمود غذايى دارى؟ عرض كرد: غذاى سادهاى دارم كه شايسته شما نيست، از كدوى بىروغن غذايى تهيه كردهام فرمود حاضر كن حضرت دستها را شست و آن غذا را ميل فرمود سپس به شكم خود اشاره كرد و گفت شكمى كه با اين غذاى ساده سير مى شود بدا به حال كسى كه شكم او وى را به آتش ببرد(الكنى و الألقاب 3/ 138).
براي مطالعه بيشتر در زمينه تأثير لقمه حرام بر انسان مي توانيد به كتب زير مراجعه نماييد:
1. نقطه هاي آغاز در اخلاق اسلامي، ص 106
2. معراج السعاده، ص 440
3. ميزان الحكمه، ج 2، ص 372